Trötta kattungar

I lördags kväll kom jag in i kattrummet och tände taklampan. Då såg jag de här fem trötta kattungarna överst i klösträdet.

Det är Mr X som knappt klarar att hålla sig vaken (utan halsband), Moxie X med lila halsband, Mexi X med rött halsband, Maxi X med grönt halsband och Mixie X med gult halsband. Här är de elva veckor gamla.

Lika men ändå olika

Kattungarna är nu elva veckor. Utseendemässigt är de ganska lika, i alla fall när man försöker se vem som springer förbi i full galopp. Därför har honorna kvar sina färgade halsband. 🙂 Hanen slipper halsband.

Däremot så skiljer de sig lite i sättet. Mexi X är den som oftast kommer till mig för att lägga sig på min arm när jag jobbar eller sitter stilla och läser. Väldigt mysigt! Moxie X kan hålla sig osynlig, ligger antagligen och sover, men dyker plötsligt upp med full energi. Hon envisas med att försöka stjäla kattmaten medan jag häller upp den på faten på diskbänken.

Mr X och Mixie X är två tuffingar! De har varit snabba med att upptäcka nya saker, först med det mesta. Hanen är den som gärna lägger sig på min axel för att få bra koll på vad jag gör vid diskbänken. Han brukar ligga kvar tills jag lyfter ner honom eller tills kattmaten serveras på golvet. Mixie X är ett litet yrväder, men naturligtvis är även hon en goding emellanåt.

Maxi X är också ett energiknippe. 🙂 Hon är den som har lyckats pilla av sig sitt gröna halsband flest gånger. 🙂

De har fått tillgång till nästan hela huset sedan 19 december. Undantagen är tvättstugan och mitt sovrum. Jag öppnade sovrumsdörren en tidig helgmorgon men det var omöjligt att somna om när de lekte hela havet stormar i sängen. 🙂 Så dörren till sovrummet hålls stängd tills vidare. De smiter gärna in när de får chansen, men det blir bara kortare stunder.

Första vaccineringen

Kattungarna har varit hos veterinären och fått första vaccineringen. De undersökte allt på golvet mycket noga, ingen låg kvar i buren och tryckte som de stora katterna gör ibland.

Honorna fick på sig band i olika färger runt halsen vartefter de blev vaccinerade, så att jag skulle vara säker på att alla fick varsin dos. De börjar bli så lika, några av dem! Banden får sitta kvar ett tag, tänker jag, för att underlätta för mig att se skillnad på dem. Om de inte lyckas pilla bort dem själva, så klart.

Har lagt ut några bilder som jag tog i söndags. Den här ungen ser jag inte vem det är, men jag gillar bilden.

Kattunge står och tittar ut genom fönstret.
Jag kan inte avgöra vem det här är, men tycker att det är en charmig bild.

Fler bilder

Jag har tagit en hel del bilder under veckan och lagt ut några på Aktuella kullar. Men det är tur att det är digitalkamera numera! När jag började som uppfödare för snart trettio år sedan knäppte man en rulle och skickade på framkallning, väntade en vecka eller så och fick sedan i bästa fall några bilder som gick att använda.

Kattunge som slickar sig om munnen.
Mexi X har alldeles nyss ätit Mjau blötmat för kattungar.
Honkattunge som delvis gömmer sig bakom klösträdet.
Mixie X i stora klösträdet.

Film = livstecken!

Flytten har varit riktigt stökig, men vi bor i alla fall i huset sedan drygt två veckor. Kattungarna växer och mår bra, men tyvärr har jag inte tagit några bilder på ett tag. Här är en film som visar läget på lördagskvällen. Ljuset är tyvärr inte det bästa, men det får duga som ett livstecken.

Tog några stillbilder tidigare på lördagen, när det var dagsljus, och några blev så bra att jag kan lägga ut dem, men de kräver lite finjustering och därför kommer de lite senare.

Namnen är klara

Jag har äntligen bestämt vad kattungarna ska heta. 🙂 Det här är X-kullen och eftersom jag inte hittade så många X-ord i det gamla amerikanska slanglexikonet så har jag satt X sist i namnen i stället.

Hanen ska heta Mr X och det satte sig ganska tidigt. Så när jag hittade flera ord med X i sig så valde jag att ta alla med M i början. Så slanglexikonet kom trots allt till användning även den här gången. 🙂 Men jag la till ie eller i på ett par av namnen för att få dem att låta bättre.

Honorna heter i stamtavlan Maxi X, Mexi X, Mixie X och Moxie X. Vad de nya ägarna kommer att kalla dem kan ju vara något helt annat.

Apropå det så trivs Java toppenbra i sitt nya hem. De kallar henne för Sussi.

Om några dagar går flyttlasset till huset i Kinna, så därför kommer jag förmodligen att ha fullt upp med att packa upp kartonger den närmaste tiden. Så det dröjer innan jag uppdaterar här och det kan även ta ett tag att få mejlsvar.

Java har flyttat

Java på balkongen, maj 2020
Java på balkongen, maj 2020.

Java flyttade i går till ett nytt hem, där hon får vara ensam katt. Mötet blev mycket bra, hon verkade trivas direkt. 🙂

När jag skulle åka därifrån sprang hon undan från mig, hon visade tydligt att hon inte ville följa med hem igen. Det känns så bra att hon ville stanna där. Och de nya ägarna verkade också väldigt förtjusta i henne. Det gör mig varm i hjärtat!

Alla mår bra!

Fem blåa kattungar i en hög.
Fem dagar gamla, kull X.

Kattungarna mår bra. De går upp bra i vikt utan att jag behöver tilläggsmata. Det är tyst för det mesta i bolådan, vilket är ett bra tecken. Om de inte får i sig tillräckligt med mat eller fryser så piper de, så jag är så glad att endast höra lite knatter ibland när de diar på mamma Tanzi. Det är ett speciellt spinnande som jag bara hör hos kattungar.

Jag har kommit till X när det gäller namn på kattungarna. Mitt gamla amerikanska slanglexikon ger mig inte särskilt många ord som börjar på X, så därför får jag göra på annat sätt den här gången. Jag har bläddrat och hittat andra ord som jag kan kombinera med X, så just nu är arbetsnamnen Mr X (hanen), Maxi X, Mex X, Mix X och Moxie X (honorna). Några av namnen sitter som en smäck, andra är jag inte helt säker på än. Så det kan bli ändringar!