Finns det något sötare?

Kattungar

Här presenteras aktuella kullar hos S*Windjammer’s katteri.

Just nu har vi en somalikattunge till salu.

Nästa kull planeras någon gång 2024, oklart när.

 

Tidigare kullar
Född kull

B2-kullen

B2-kullen föddes den 28 maj 2023.
Far: Musti, dvs BW’21 PR IC FI*Kharn-Ka Quantum of Solace JW, SOM n.
Mor: Yippie, dvs CH S*Windjammer’s Yippie, ABY n.
Stamtavla

Det är två kattungar:
Buzz off!, sorrel hona, långhårig (SOM) – flyttat
Beat it, viltfärgad hane, långhårig (SOM) – stannar

Född kull

C2-kullen

C2-kullen föddes den 25 augusti 2023.
Far: Alfred, dvs Alias Alfred av Revebo(N), SOM a.
Mor: Allis, dvs IC S*Windjammer’s All In, SOM n.
Stamtavla

Det är en överlevande kattunge:
Charlie Brown, viltfärgad hane, långhårig (SOM) – till salu

Intresserad?

Så här går det till

Första kontakten

Presentera dig gärna. Hur bor du? Familj? Hur kom du fram till att det här är rätt ras för dig?

Besök

Normalt tar vi inte emot besök de första veckorna, kattungarna är inte så rörliga den första tiden. Men från ungefär fem veckors ålder kan det gå bra.

Bor du långt borta så kanske det är svårt att ta sig hit. Då är din presentation ännu viktigare och vi får ta några samtal per telefon i stället. Men jag föredrar att alla som vill köpa en katt kommer på minst ett besök innan kattungen ska flytta hemifrån.

Tinga?

När vi är överens skriver vi ett tingningsavtal. Om du vill kan du betala en del av köpesumman nu i tingningsavgift.

Dags att flytta

Vi har en del dokumentation att gå igenom. Jag brukar mejla överlåtelseavtalet i förväg så att du som köpare kan läsa igenom det hemma i lugn och ro. Det brukar ändå ta ungefär en timme med att gå igenom allt på plats och göra ägarändringen i SVERAKs system.

Skaffa katt

En katt från S*Windjammer’s

Inför flytten

Kattungarna som föds här hos oss växer naturligtvis upp med mycket kärlek och god omvårdnad. De vuxna katterna finns i deras närhet och lär dem både det ena och det andra.

Kattungarna är redo att flytta hemifrån tidigast vid 14 veckors ålder (ny regel från 2023). Då är de vaccinerade mot kattpest och kattsnuva två gånger (= grundvaccinering) och id-märkta med mikrochip. I samband med flytten blir de veterinärbesiktigade.

Ungarna är även veterinärvårdsförsäkrade hos Agria, men det är en försäkring som endast gäller här hos oss. Den nya ägaren bör därför teckna försäkring redan inför att kattungen hämtas.

Varje katt får med sig information och prover på de foder som de är vana att äta samt några leksaker. Givetvis även stamtavla och en del annat.

Utekatt eller innekatt?

Katterna här är innekatter som har möjlighet att gå ut i rastgård och tillgång till ett stort uterum, där det sitter nät på utsidan av de öppningsbara fönstrena. Här älskar de att vara! Är det varmt så får de vara där även på nätterna.

Jag föredrar att de katter som flyttar härifrån får liknande möjligheter i sina nya hem. Alltså att de får vara innekatter med möjlighet att vara ute under bevakning.

Det finns alldeles för många faror där ute. Om vi bortser från den uppenbara risken att bli påkörd av en bil så känner jag till fall där abessinier har slickat i sig glykol och dött (giftigt!), krupit in i motorrummet och skadats så allvarligt att den dött samt flera fall av förgiftning av råttgift. Tyvärr är abessinier och somali överrepresenterade i Agrias olycksstatistik, de är alldeles för nyfikna!

 Värt att tänka på

Pengar och ansvar

Visst är det gulligt med kattungar?

Men det är också ett stort ansvar, det kostar en hel del pengar och det är mycket som kan gå fel. En seriös uppfödare gör en hel del som kanske en utomstående inte tänker på.

Inom flera raser finns det hälsoprogram som innebär att man testar alla individer som används i aveln. Vissa tester är obligatoriska, andra är rekommendationer. Vissa tester gör man årligen eller i alla fall mer än en gång, andra räcker det att man bara gör vid ett tillfälle. Det senare gäller för till exempel dna-prov.

Katter skadar sig eller blir sjuka. Varje besök hos veterinär kostar en slant och måste katten stanna på ett djursjukhus för vård så kostar det många tusen. Även om man har katten försäkrad så kostar det och man kan nå taket för vad försäkringen ersätter och då får man betala resten själv.

När jag väljer hane till min hona så tittar jag på vad som är lämpligast, vad behöver honan kompletteras med för egenskaper? Hur ser stamtavlan ut? I små raser (få individer) är det viktigt att man inte parar med närbesläktat. Det innebär att det inte alltid är så lätt att hitta den perfekta hanen.