Rastgård

Nu bor vi i lägenhet med inglasad balkong där jag har satt upp skyddsnät så att vi kan öppna glasen utan risk för att någon katt ska ramla ner.

Tidigare har jag byggt rastgårdar intill olika bostäder genom åren. Här är ett exempel: Sommaren 2010, första sommaren i huset i Säter, byggde vi en rastgård utmed husets baksida. Rastgården var åtta meter lång och två meter bred.

Bygge pågår.

Stolparna satt fast i jordankare med en meter mellan, det vill säga samma bredd som nätet har. Nätet satt fast med kraftiga häftklamrar i ramen och drogs ner på gräset utanför rastgården, där 15 kg tunga betongplattor låg ovanpå som stoppklossar. Ingen katt försökte rymma den vägen!

Tak behövdes, insåg jag snabbt. En katt tog nämligen sats och hoppade upp och över det nästan tre meter höga nätet. Därmed kunde inte heller bygdens katter ta sig in, eftersom det låg nät uppe på konstruktionen. Vi la samma sorts nät (putsnät köpt på ÖB) på taket som väggarna.

Utmed husväggen satte vi upp några hyllor, som katterna kunde använda som solplatser och som trappsteg när de skulle ta sig in i huset via vardagsrumsfönstret.