Katarina Wolffram

Om mig

Jag heter Katarina Wolffram och har haft raskatter sedan 1988.

Den allra första katten var dock Robin, en blåvit korthårig huskatt. Hon hade en del egenheter för sig … Jag bodde i lägenhet och ville ha henne inne, men hon ville absolut inte vara innekatt. Man fick inte heller lyfta henne under magen, vilket givetvis var ett stort problem.

Trots detta sörjde jag stort när hon försvann. Hon lyckades smita ut. Jag såg henne en gång och lockade in henne till min lägenhet på nedre botten. Hon åt som en häst, men backade ut när jag försökte ta mig runt henne för att stänga dörren. Halva svansen var borta, förmodligen klämd i en soprumsdörr.

Av detta lärde jag mig att katter i stadsmiljö ska vara innekatter från födseln. Katter från seriösa uppfödare är inte inavlade och drabbas sällan av svåra psykiska problem, vilket Robin uppvisade.

Aktuella kullarStamnamnet
Russian blue första rasen

Några år senare ville jag i alla fall försöka med en ny katt. Jag läste i kattböcker om olika raser och deras speciella karaktärer. Besökte några kattutställningar för att se katterna i verkligheten och pratade med uppfödare för att få goda råd. Jag fastnade för russian blue.

Så kom ryssen Emil in i mitt liv i december 1988. Emil följdes av några ryssar till de närmaste åren: Ludde, Jamas och China.

Jag blev intresserad av kattutställningar och där träffade jag många trevliga abessinier & somali och deras ägare. Jag fascinerades av viltfärgade somali och började leta efter en som kunde bli min. Det slutade med att Puma, sorrel abessinier, flyttade hem till oss i februari 1995. Det blir inte alltid som man har tänkt sig. 

Under en lång tid fanns det flera abessinier och somali i mitt hus. Jag hamnade så småningom i ett läge där alla katterna var kastrerade och jag tänkte då lägga av som uppfödare, men så dök det upp en svartvit norsk skogkatt … Älskade Nectar!

Engagerar mig

Aktiv i kattvärlden

I dag är jag ledamot i SVERAKs disciplinnämnd och kassör i Spinneriets styrelse.

Jag har nästan alltid varit förtroendevald inom kattsporten i olika föreningar genom åren:

 • SVERAKs styrelse
 • SVERAKs stadgeråd
 • SVERAKs tävlings- och utställningsråd
 • SVERAKs valberedning
 • Ryssfolkets styrelse (SVERAK-ansluten klubb med russian blue-intresse)
 • Sundsvalls Kattklubbs styrelse
 • AbSolut Kattklubbs styrelse (SVERAK-ansluten klubb med intresse för abessinier och somali)
 • Dalälvskattens styrelse
 • Spinneriets styrelse
 • Russian Blue Klubbens styrelse (rasring)
 • Aby & Somaliringens styrelse och valberedning (rasring)
 • Skogkattslingans styrelse (rasring)

Dessutom har jag varit redaktör för Dalälvskattens tidning och för Labyrinten (Aby & Somaliringens tidning).

Jag har helt enkelt svårt att låta bli att engagera mig!

Kattunge som slickar sig om munnen.
Djurskydd

Tillstånd för kattuppfödning

Det är det lag på!

Tillstånd krävs om du har mer än nio vuxna katter eller föder upp mer än två kullar under ett kalenderår. Du ansöker om tillstånd hos länsstyrelsen i det län du bor i.

Länsstyrelsen Västra Götaland har bifallit min ansökan om tillstånd för att i större omfattning hålla, föda upp och sälja katter från min kattuppfödning. Tillståndet gäller för högst tolv vuxna katter och högst fyra kullar per år. Tillståndet gäller tills vidare.